Ratsastus for dummies

Kun ratsastamaan pääsee vain kerran viikossa (polttelee taas kahteen kertaan viikossa, mutta ne kulut…), niin muut kuusi päivää pitäisi tehdä jotain muuta ratsastukseen liittyvää. Tai viitenä päivänä, koska yksi ilta uppoaa meidän nuoren neidin tuntiin, ja siitäkin saa oman hyötynsä vaikka vain kentän laidalla maleksiikin. YouTuben tarjontaa ei aina jaksa, vaikka muutaman oleellisen oivalluksen olenkin niistä saanut. Googlella ratsastuksen teorian etsiminen on täyttä tuskaa, koska tarjonta ei kohtaa tarvetta. Blogit ovat edistyneiden kirjoittamia ja ohjeellisemmat eivät joko tarjoa muuta kuin yleistä liirumlaarumia tai sitten ne eksyvät fakkiterminologiaan, joka aukeaa vain kokeneemmille – jos aina heillekään; juttu on kuitenkin periaatteessa suunnattu aivan vasta-alkajille.

Kysäiskääpä joskus aloittelijalta, mitä tarkoittaa muotoon tai peräänantoon ratsastaminen. Vastaus on hauki on kala, ja kun pyytää tarkennusta, että mitä niin kuin aidosti pitäisi tehdä tai saada aikaiseksi, niin vastaukseksi saa paniikinomaisia katseita ja epätahdissa keventäen karkuun ravaavan ratsastajanalun. Hevosen muodolla tai perällä ei ole suurtakaan merkitystä, kun suurin osa maan alle 30 kertaa ratsastaneista ei tiedä mitä puolipidäte tarkoittaa.

Oma inhokkini (tällä hetkellä) on eteen ja alas. Minulla ei ole hajuakaan mitä se tarkoittaa, mutta joka tunti sitä jossain vauheessa huudellaan. Kaipa se tarkoitti hevosen asentoa, jossa viedään päätä alemmas, takajalkoja rungon alle ja selkää köyrymmäksi – mutta miten moinen saadaan aikaiseksi. Ihan sama mitä minä ravisukuisten suokkien (muitahan ei olekaan kuin ravisukuisia, vaikka ne laukkaherkkiä kärryjen kanssa ovatkin) kanssa teen, niin lopputulos on pääpystyssä kiitoravia pyyhältävä eläin. Ehkä tuossa oli hiukan liioittelua, mutta en minä tiedä miten saan pään painumaan alas ja liikkeen eteen.

Siispä tarvetta on kirjallisuudelle, perus sellaiselle. Jokainen suosittelee Kyra Kyrklundin ja Jytte Lemkowin Kyra ja ratsastuksen taito. Varmasti pätevä kirja. On vain yksi ongelma. Sitä ei saa mistään ennen lokakuun alkua, koska on tulossa uusi painos. Joten taas kerran: miksi Suomessa e-kirjojen tekeminen on niin mahdoton urakka? Toki tulen tuon hankkimaan, mutta ei auta tällä hetkellä – kyllä, kärsimättömyys on yksi ongelmistani.

Hieman toista genreä edustavat – varsinkin lihas- ja tasapaino-ongelmani huomioiden – Eerika Häkkisen ja Johanna Viitasen Pieni kauhukauppa ja muita mielikuvaharjoituksia sekä Pennejä taivaasta ja muita istuntaharjoituksia. Noissa suosituksissa on varmasti ollut taka-ajatuksena lihas- ja tasapaino-ongelmani. Mutta. Näiden teosten harjoitteita pääsisin tekemään siis kerran viikossa muutaman minuutin ajan. Minulla ei ole pienintäkään harhakäsitystä kuinka paljon moisesta olisi aitoa hyötyä. Asia olisi aivan toinen jos olisi oma hevonen ja mahdollisuus kivuta selkään vaikka joka päivä. Mutta ennen kuin muuta esitetään, niin pidän noita kahta vain harrastajien hankintoina, jotka päätyvät yhden lukukerran jälkeen kirjahyllyyn pölyyntymään.

Erästä esteratsastuskirjaa minulle on myös suositeltu, jossa on toki perusratsastustakin mukana – minulle ei ole pienintäkään muistikuvaa kirjoittajan (mies se oli) eikä kirjan nimestä. (Edit: kirjoittaja oli George Morris – kiitos, Nina)

Meillä ei muuten kirjasto ole vaihtoehto. Ei se ole kaikkialla Suomessa, ei edes täällä Ruuhka-Suomessa. Lähimpään kirjastoon on matkaa 15 kilometriä, eikä siellä on tarjontaa – ellei sitten ole kiinnostunut suomalaisesta dekkarikirjallisuudesta, Hietamiehestä tai Päätalosta.

Tarvitsen jonkin ratsastuksen peruskirjan. Tarvitsen myös jonkin peruskirjan hevosista – anatomiasta, hoidosta, ruokinnasta, terveydestä, välineistä jne. Mutta tarvitse ehkä sen tärkeimmän ratsastuskirjan: jonkun venytys- ja jumppakirjan itselleni. Luulen, että ratsastuskirja ratsastajan terveydestä ja hoidosta saattaisi jopa myydä. Ehkä hiukan. Tai enemmänkin, jos siihen laittaa kansikuvaksi ponin, niin nuoretkin ostaisivat.

8 thoughts on “Ratsastus for dummies

 1. Perufakta on kuitenkin se että ratsastamaan ei opi kuin ratsastamalla. Voit lukea niin paljon kuin haluat mutta sinne pollen selkään kun istahdat, ei lukemallasi ole paljoakaan merkitystä. Oppimiseen tarvitsee hyvän valmentajan joka vaikka kädestä pitäen näyttäää ja selittää mitä haluaa sinun milloinkin tekevän. Niin ja hyvän hevosen tietenkin. Harvalle puskasuokille kun on eteen alas tai peräänanto edes opetettu.

  Tsemppiä harjoitteluun, hiljaa hyvä tulee! 🙂

  1. Totta tuokin. Mutta silti haluaisin määrätyt perusteoriat haltuun muuallakin kuin yrittämällä kuunnella ja omaksua hevosen selässä 😉

 2. Oletko koskaan varannut/tilannut kirjaston kirjoja siihen lähimpään (15km päässä olevaan) kirjastoon? Täällä cityssä kun on ihmisillä aina kiire, eikä hukka-reissuun ole varaa, niin me tilataan tarvittava aineisto oman kulkureitin kannalta edullisimpaan kirjastoon. Kätevää. Tai en minä tiedä voiko ulko-Suomessa näin toimia, Helmetin piirissä voi.

  1. Itseasiassa en ole. Luulisin, että jonkinlainen varaustoiminta tietysti toimii, mutta siirtävätkö kirjoja toimipisteestä toiseen? En olisi ihan vakuuttunut Vihdissä noin simppelin jutun onnistumisesta herran vuonna 2013… Kysymällä selviäisi.

 3. Hei,

  Suosittelen myös lämpimästi tuota Kari Silvolan “Harmoninen ratsukko” kirjaa, joka sisältää hyvin kuvatut tasapaino-, lihanvoima- ja venyttelyharjoitukset. Flunssan jälkimainingeissa kaapista kaivettu Gymstick ja Karin harjoitteet ovat olleet todella tehokkaita ja piristäviä. Kirja on myös ihana, kun se on kirjoitettu suomeksi ja ymmärrettävällä kielellä. Varsinkin kun joutuu työkseen lukemaan englannin kielistä ammattikirjalllisuutta…Kari ei myöskään asetu lukijan yläpuolelle vaikka hänellä tietoa kropasta, tasapainosta ja ratsastuksen vaativuudesta onkin.
  Tässä linkki missä kirjaa myydään ja hintakaan ei hirvitä
  http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9513156044

  Mukavia kuivaharjotteluhetkiä;-)
  T. Heidi

  1. Kiitos, menee tuokin hankintalistalle. Onneksi on joulu tulossa, alkaa jo jännittää mitä kaikkea lahjoista löytyykään 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *